Пак подменят безплатно печки на дърва и въглища с екологични Домакинствата

...
Пак подменят безплатно печки на дърва и въглища с екологични Домакинствата
Коментари Харесай

610 млн. лв. за по-чист въздух в 21 града, най-много - за София

Пак подменят гратис печки на дърва и въглища с екологични Домакинствата може да избират между климатици, уреди на газ или пелети
610 млн. лв. европейско финансиране потеглят, с цел да е по-чист въздухът в 21 общини. Процедурата по стратегия “Околна среда ” е отворена за кандидатстване, заяви в понеделник екоминистърът Росица Карамфилова.

Във фокуса на финансирането са общините, където има проблем с качеството на въздуха.

Най-много средства ще бъдат ориентирани

към Столичната община,

тъй като има най-вече семейства, които употребяват твърдо гориво за отопление - над 55 000.

Според последните данни над 9500 са семействата, подали заявки за безвъзмездна замяна на отоплителни уреди в столицата. Семействата могат да изберат климатици, уреди на газ или пелети, както и радиатори за централно отопление.

Общо 85 000 семейства у нас, които се отопляват на дърва и въглища, ще имат опция да заменят печките си гратис с нови екологично ефикасни уреди, уточни министър Карамфилова.

Предвидени са и безвъзмездни

съвещания на семействата,

с цел да се види кой апарат ще е подобаващ за тях. Ще се оказва и подпомагане за попълване на заявките за кандидатстване.

Пари ще се отпускат за семейства, които получават помощи за отопление. А откакто бъде направена и призната формулировка за енергийно небогати и те се записват в Министерството на труда и обществената политика, те ще могат да аплайват и за фотоволтаична клетка, която да зарежда термопомпа въздух-въздух, заяви основният шеф на дирекция ОПОС Галина Симеонова.

Карамфилова увери, че напъните на екоминистерството ще бъдат ориентирани към това общините да бъдат дейни и да аплайват. Ще им бъдат изпратени писма за началото на процедурата, ще има осведомителни акции.

През 2021 и 2022 година измерените равнища на фини прахови частици като междинна стойност са били под избраните правила. С новите ограничения и своевременните дейности на общините се надяваме да не се стигне до съд за България от страна на Европейски Съюз за превишаване на нормите на фини прахови частици, разяснява зам.-министърът на екологията Ренета Колева. Според Националната стратегия за възстановяване качеството на атмосферния въздух

основният източник на фини прахови частици

е битовото отопление с твърди горива

По остарялата оперативна стратегия бяха утвърдени 10 общини за замяна на старите печки с по-екологични уреди. Стартирали процедури има в София, Бургас, Русе, Стара Загора, Монтана, Велико Търново.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР